Geschiedenis en Bezetting

In onderstaand artikel nemen wij u graag mee in de geschiedenis en oprichting van de Oldkamperbloazers. 

Nadat Marten Zijlstra zich samen met zijn gezin gevestigd had in Zoutkamp kwam hij in 1975 in contact met de vereniging dorpsbelangen waar hij al snel werd ingelijfd in het bestuur. Vanuit de gezamenlijke passie voor de muziek ontstond hier met de toenmalige voorzitter Jan bij de Lei het idee om een blaaskapel op te richten. Na dit idee verder te hebben uitgewerkt is er een zoektocht gestart naar muzikanten. Deze zoektocht leverde een negen-tal mensen op die erg gemotiveerd waren om een blaaskapel op te richten en zo zijn op 24 oktober 1976 de ''Soltkamper Bloazers'' ontstaan. 

Deze vereniging heeft het bijna 10 jaar volgehouden, met veel dirigent- en ledenwissels en was bijna uitgestorven als Marten Zijlstra de wind er niet onder had gehouden. Op een gegeven moment waren er nog slechts 5 leden over maar het bijltje erbij neergooien was voor de vereniging geen optie. Er werd gekeken naar alternatieven om de vereniging draaiende te houden en deze werd gevonden in Oldehove waar ooit een fanfare korps genaamd ''Aeolus'' was geweest. Ook deze vereniging was qua ledenaantal flink uitgedund, maar ook hier was opgeven geen optie. Beide verenigingen zijn met elkaar het gesprek aangegaan en onder het genot van een borrel is in het plaatselijke cafe een compromis gesloten, de muziekgenres werden gemixt, de repetities eerlijk verdeeld over beide woonplaatsen en zo ontstond gezamenlijke muziekvereniging de Oldkampbloazers. Old van Oldehove en Kamp van Zoutkamp.

De oprichting was op 24 September 1987 een feit en zo was de vereniging weer een groep van 15 muzikanten. Na het aantrekken van een goeie dirigent zijn wij uitgegroeid tot wat we op heden nog steeds zijn. Veel optredens werden er verzorgd in zowel binnen- als buitenland en ook waren er geregeld concoursen, waaronder zelfs het Nederlandse Kampioenschap werd behaald. De vereniging heeft ups en downs gekend, maar door de bezieling in deze muzieksoort ben je geneigt om nooit te stoppen met deze vorm van ontspanning.

Want laten we eerlijk zijn wat is er nou mooier om samen muziek te maken, waarvan je zelf geniet samen met het publiek. 

Op dit moment bestaan de Oldkampbloazers uit 14 leden welke zich nog steeds gemotiveerd inzetten om een mooi stuk muziek ten gehore te brengen. Zo zetten Jolanda, Gea, Coba, Boudewijn en Jacob zich in op de Bugel om mooie zachte, warme en ronde klanken in een muziekstuk te brengen. Jan Lucas daarentegen zorgt met zijn slagwerk voor de wat robuustere klanken en Abel vult dit aan met hoge en helder doordringende tonen op de trompet. De tenorhoorn bespeelt door Albert is net als de bugel een koperen blaasinstrument met een wat scherpe en hogere toon. De lage tonen worden op de bas ten gehore gebracht door Marten. De Bariton die bespeelt wordt door Els is een saxhoorn die de hoge en scherpe tonen zachter ten gehore brengt. Een van de kleinste en hoogste leden van de saxofoon familie is de sopraansax welke door Edo bespeelt wordt. Nico bespeelt de trombone welke tot het scherpe koper wordt gerekend en Janny vult dit aan met de schuiftrombone. De verschillende instrumenten komen tot een mooi geheel onder leiding van Marten die de Oldkampbloazers dirigeert. 

 

 

Please publish modules in offcanvas position.